Blog

Bespreek met mij uw vragen over de gevolgen van corona voor uw financiën

27 mei 2020 • Leefstijl

De overheid heeft ingrijpende maatregelen getroffen om de verdere verspreiding van het coronavirus te vertragen. Bijna iedereen heeft te maken met deze gevolgen. Ik merk bij veel van mijn relaties dat de huidige situatie tot veel zorgen en vragen leidt. Juist in deze moeilijke tijden ben ik als uw belangenbehartiger extra gemotiveerd om u van dienst te zijn. In dit bericht probeer ik voor u een aantal zaken op een rij te zetten.

 

Voor iedereen is dit nieuw

De huidige situatie is voor iedereen nieuw. Dat betekent dat we bij veel vragen niet zomaar kunnen zeggen: “Oh, dit zijn de regels en dit zijn de gevolgen”. Als samenleving moeten we met elkaar steeds weer bekijken wat redelijk en billijk is. Dat geldt ook voor verzekeringsmaatschappijen en banken. Ook de overheid heeft een crisispakket gepresenteerd met maatregelen. Het pakket maatregelen moet voorkomen dat bedrijven failliet gaan en dat werknemers financieel hard worden geraakt. Verder moet het zelfstandigen en mensen met een nul-urencontract de zekerheid bieden dat het kabinet ook voor hen klaarstaat.

 

Werktijdverkorting en pensioen

In de komende tijd zullen veel werkgevers overgaan tot werktijdverkorting. Bedrijven die werktijdverkorting hebben aangevraagd krijgen 90 procent van de loonkosten vergoed. Tot voor kort was dat nog 75 procent. Indien de arbeidsovereenkomst zelf gewoon in stand blijft, mag de pensioenopbouw worden voortgezet over het loon dat voorafgaand aan de werktijdverkorting werd genoten. In dat geval leidt werktijdverkorting dus niet tot een lager pensioen.

 

Problemen met betalen premies

Het kan zijn dat u als particulier of ondernemer opeens een sterke daling heeft van uw inkomen. Op dat moment kan het een probleem worden om uw premies voor bijvoorbeeld uw verzekeringen te betalen. Mijn dringende advies is om in dat geval contact met me op te nemen. Ik kan namens u in overleg treden met de betreffende financiële instelling om te kijken of, met instandhouding van uw verzekeringsdekking, er tijdelijk een betalingsuitstel mogelijk is. Ook zijn er vanuit de overheid veel nieuwe regelingen die juist voor dit soort situaties burgers en bedrijven financieel gaan helpen. Dus overleg tijdig met mij!

 

Wel of geen woning kopen

Ik zie dat veel relaties die al vergevorderd waren met het kopen van een eigen woning ‘pas op de plaats maken’. Dat begrijp ik. Zeker wanneer een van de partners bijvoorbeeld ZZP’er is of een tijdelijk arbeidscontract heeft. Aan de andere kant: iedereen moet wel wonen. Wat zijn de alternatieven? Sociale huurwoningen zijn er veel te weinig. De wachtlijst om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen is op dit moment gemiddeld 12 jaar. Vrijesectorwoningen zijn ook maar zeer beperkt beschikbaar. De huren daarvan zijn vervolgens vaak weer hoger dan de lasten van een eigen woning. Financiële instellingen houden ook rekening met deze bijzondere omstandigheden bij het beoordelen van aanvragen voor een hypotheek. In ieder geval ga ik die gesprekken wel aan met de instellingen waar ik vaak al vele jaren goede relaties mee hebben.

 

 

Beleggingen zijn gekelderd

Indien u een deel van uw vermogen in aandelen heeft belegd, zult u zien dat in de afgelopen weken de waarde van uw vermogen dramatisch is gedaald. Het is zeer verontrustend om dat mee te maken. Maar ook weer niet uniek. Bij beleggingen komt het vaker voor dat er enorme dalingen zijn. Als u belegt met een doel dat wat verder in de tijd ligt, bijvoorbeeld voor uw pensioen, is de kans heel groot dat in de tussentijd de aandelenmarkten zich herstellen. Ook hier ga ik graag met u in gesprek wanneer u zich grote zorgen maakt. Mijn advies is in elk geval: doe niets in emotie. Laat u goed voorlichten voordat u wat doet.

 

Bel of mail ons gerust

Maakt u zich ongerust over uw financiële situatie of heeft u vragen, bel of mail mij gerust. Omdat de situatie ook voor mij nieuw is zal ik niet op alle vragen direct een antwoord hebben. Maar ik ga wel mijn best doen! Dus aarzel niet. Ik ben er voor u. Ook in deze bijzondere tijd. 06-40669342


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu Title
Spring naar toolbar