Blog

Hypotheekrente vastzetten : kort / lang ?

4 december 2017 • Hypotheek

Huizen gaan op dit moment als warme broodjes over de toonbank. Ook niet zo gek als je de hypotheekrente kunt vastzetten voor 5 jaar tegen een hypotheekrente onder de 1,5 procent. Hierin schuilt ook gelijk een gevaar. Bij een sterke stijging van de hypotheekrente kunnen hypotheeklasten in de toekomst onbetaalbaar worden.
Door de lage hypotheekrente is het nu zeer goedkoop lenen. Je kunt nu een lage hypotheekrente voor een lange periode vastzetten. Je kunt nog meer besparen op de maandlasten door de rente maar voor een paar jaren vast te zetten. Gedurende deze periode profiteer je optimaal van de lage rente, maar wat worden de maandlasten na de korte rentevaste periode?
Hypotheekrente zo lang mogelijk vastzetten
De lengte van de rentevaste periode kiezen is een lastige overweging. Kiezen voor een lange periode van bijvoorbeeld 20 jaren zorgt voor hogere maandlasten in vergelijking met de kortere periodes. Het voordeel is weer dat je voor een lange periode verzekerd bent van vaste maandelijkse lasten. Omdat de hypotheekrente nu historisch laag is, kun je het beste gaan voor een lange rentevaste periode. Het is namelijk niet uit te sluiten dat de rente op termijn weer sterk stijgt. Het maakt voor de maandlasten een groot verschil of je 1,5 procent of 5 procent over de hypotheekschuld verschuldigd bent.
Eerst kiezen voor een variabele hypotheekrente
Je kunt ook kiezen voor een variabele hypotheekrente. Maandelijks wordt de te betalen hypotheekrente vastgesteld. Hierdoor is de rente afhankelijk van de marktontwikkelingen. Een groot voordeel is dat je nog mee kunt profiteren van verdere renteverlagingen. Zodra de rente weer stijgt, kun je alsnog kiezen voor een lange rentevaste periode. Hier kleven wel risico’s aan. Je moet de ontwikkeling van de hypotheekrente goed in de gaten houden. En bij een renteverhoging kunnen de tarieven voor de langere rentevaste periodes naar verhouding gelijk sterk stijgen.

Kun je een rentestijging financieel opvangen?
Stel, je sluit een hypotheek af van 234.000 euro. Je kiest voor een rentevaste periode van 5 jaar tegen 1,5 procent. Het is een lineaire hypotheek met een looptijd van 30 jaren. In de eerste maand ben je verschuldigd:
• 234.000 euro / 360 maanden = 650 euro aan aflossing per maand
• Rentelasten in de 1e maand: 234.000 euro x 1,5 procent = per maand 292,5 euro
• In totaal ben je verschuldigd: 650 euro + 292,50 euro = 942, 50 euro
Na 5 jaar stijgt de hypotheekrente naar 4,25 procent. Wat zijn de gevolgen? De hypotheekschuld is inmiddels gezakt met: 650 euro x 60 maanden = 39.000 euro.
• Maandlasten in de 61e maand:
• Aflossing: 650 euro
• Rente: 195.000 (234.000 – 39.000) x 4,25 procent = per maand 690,63 euro
De bruto maandlasten stijgen naar: 1.340,63 euro
Dit kun je voorkomen door de hypotheekrente zo lang mogelijk vast te zetten. Tegen de huidige tarieven is een rentevaste periode van 20 jaar nog steeds zeer aantrekkelijk.
Profiteer ook van de lage rentestand en zet je hypotheekrente voor langere tijd vast voor maximale zekerheid. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Ik zoek dit voor je uit. Neem vandaag nog contact met me op : 06-40669342


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu Title
Spring naar toolbar